Schär, Çölyak Günü’ne özel bir dizi proje yürütüyor

Glutensiz gıda markası Schär, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında bir dizi projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Marka, online olarak düzenlediği semptom testiyle Çölyak farkındalığını artırmaya devam ederken Mayıs ayı boyunca Çölyak hastaları ve sağlık profesyonellerine yönelik eğitim serileriyle de bilinçlendirme çalışmaları yürütecek.

Yayınlanma: 12:05 09-05-2022
Güncellenme: 12:06 27-06-2022
Schär, Çölyak Günü’ne özel bir dizi proje yürütüyor

Glutensiz gıda markası Schär, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında bir dizi projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Marka, online olarak düzenlediği semptom testiyle Çölyak farkındalığını artırmaya devam ederken Mayıs ayı boyunca Çölyak hastaları ve sağlık profesyonellerine yönelik eğitim serileriyle de bilinçlendirme çalışmaları yürütecek.

 

Bağışıklık sisteminin buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten maddesine verdiği anormal tepki olarak tanımlanan ve dünyada her 100 kişiden 1’inde görülen Çölyak hastalığı, Türkiye’de de 250 bin ila 750 bin kişinin muzdarip olduğu bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Tanı alanların yalnızca 10’luk bir kesimi oluşturduğu tahmin edildiğinden, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Çölyak farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar önem kazanıyor. 40 yılı aşkın süredir glutensiz gıda sektöründe hizmet veren ve özel beslenme ihtiyacı olan bireylerin yaşamlarını iyileştirmeye odaklanan Schär markası da, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında bir dizi projeyi hayata geçireceğini duyurdu.

 

Semptom testi, tıbbi tanı için teşvik etmeyi amaçlıyor

Schär, Çölyak Günü kapsamında ilk adım olarak bir süredir internet sitesi üzerinden ziyaretçilerine açtığı semptom testiyle farkındalık yaratmaya odaklanıyor. Karın ağrısı, ishal, şişkinlik gibi yaygın semptomların yanı sıra anemi, baş ağrısı, aşırı yorgunluk gibi bağırsakla doğrudan ilgisi olmayan şikayetlerin de Çölyak hastalığı ve gluten/buğday hassasiyetinin belirtileri olabileceğine dikkat çekmek için düzenlenen test, kısa sürede tamamlanabilecek. Marka, semptom testiyle toplumu bilinçlendirerek tıbbi tanı için teşvik etmeyi hedefliyor.

 

Çölyaklı bireylere glutensiz beslenme eğitimi verilecek

Schär, Çölyaklı bireylere yönelik online eğitim programı da düzenleyecek. 12 Mayıs’ta başlayacak ve 1 ay boyunca sürecek eğitim programı; Prof.Dr.Murat Baş, Doç.Dr. Binnur Okan Bakır, Dr. Ferda Volkan Dr. Nükhet Ünsal, Dr. Ozan Sarıkaya, Dr. Öğr. Üyesi Özdal Ersoy, Dr. Pelin Ergün, Gıda Mühendisi Güler Atasoy ve Schär Türkiye Beslenme Proje Müdürü Uzm. Dyt. İrem Erdem tarafından yürütülecek. Eğitimde Çölyak hastası olan yetişkinler, gebeler, ergenlik dönemindeki bireyler, ebeveynler ve okul çağı ve okul öncesindeki çocuklara yönelik önemli bilgiler paylaşılırken, katılımcılara glutensiz beslenme önerileri de verilecek.

 

Sağlık profesyonellerine sertifikalı eğitim programı düzenlenecek

Schär’ın Çölyak farkındalığını artırmak için başlatacağı bir diğer proje de sağlık profesyonellerine yönelik ”Glutenle İlişkili Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi Eğitimi” olacak. Alanında uzman isimlerin konuşmacı olarak yer alacağı eğitim programı, 25 Mayıs’ta başlayacak ve 4 ay boyunca sürecek. 28 Eylül’de düzenlenecek sınavın ardından sertifika almaya hak kazanan katılımcılar ise 12 Ekim tarihinde açıklanacak.

 

”Daha bilinçli bir toplum yaratmayı amaçlıyoruz”

Hayata geçirdikleri projelerin çıkış noktasına dair bilgi veren Schär Türkiye Genel Müdürü Özgür Erdoğan, ”Schar olarak glutensiz gıda alanındaki 40 yıllık uzmanlığımızla Çölyak hastaları ve çeşitli sağlık sorunları nedeniyle glutensiz beslenmek zorunda olan bireylerin hayatlarını iyileştirmek için çalışıyor, ürettiğimiz glutensiz ürünlerle her anlarında yanlarında olmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda Çölyak hastalığı konusunda farkındalık yaratmak adına çalışmalar yürütüyoruz. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında da bu hastalıkla mücadele eden milyonlarca insanın yalnız olmadığını göstermeyi ve tanı aldığı bilinen 700 bini aşkın Çölyak hastasının aslında yalnızca yüzde 10’luk bir kesime karşılık geldiği ülkemizde daha bilinçli bir toplum yaratarak tıbbi tanı oranlarını artırmayı amaçlıyoruz. Uzman doktor, diyetisyen ve gıda mühendislerinin sözcülüğünde gerçekleşen eğitim çalışmalarımız ve sağlık profesyonellerine yönelik düzenlenecek seminerlerimizle de bu yolda önemli bir adım attığımıza inanıyoruz” dedi.

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: Onurcan Kurtay - onurcankurtay@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN