ANKARA'da, eşinden şiddet gördüğü gerekçesiyle aile mahkemesine başvuran kadın için 1 ay koruma kararı verilirken, kocanın bu sürede eşi ve 2 çocuğuna tedbir nafakası ödemesi de kararlaştırıldı.
Avukatı Süheyla Oğuz, şiddet mağduru kadınların 8 Mart 2012’de yürürlüğe giren 6284 sayılı 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' kapsamında nafaka hakları olduğunu belirterek "Boşanma davası açmadan da nafaka alabiliyorsunuz" dedi.
Ankara'da eşinden şiddet gördüğünü iddia eden 2 çocuk annesi kadın, avukatı Süheyla Oğuz aracılığıyla Ankara 1'inci Aile Mahkemesi’ne başvurarak, koruma kararı ve tedbir nafakası talebinde bulundu. Mahkeme, 6284 sayılı kanunun 8/3 maddesinde belirtilen 'Koruyucu tedbir kararı verilebilmesi için şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaz. Önleyici tedbir kararı, geciktirilmeksizin verilir' hükmü kapsamında, 1 ay boyunca koruma kararı verdi. Karar kapsamında şiddet uygulayan eşin, 1 ay süreyle eşi ve çocuklarına, bulundukları konuta, okula ya da iş yerine yaklaşmaması hükmü uygulandı. Mahkeme ayrıca aynı yasanın 5/4 maddesi gereğince şiddet uygulayan eşin boşanma veya nafaka davası açılıncaya kadar geçici ve kısa süre ile koruma sağlamak amacıyla 1 ay süre ile çocukları için 500’er lira, eşi için ise 700 lira tedbir nafakası ödemesine hükmetti. Mahkeme, kararın kısa sürede uygulanması için de evrakın ilgili kolluk, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) gönderilmesine karar verdi.
'YALNIZ VE ÇARESİZ DEĞİLİZ’
Avukat Süheyla Oğuz, şiddet mağduru kadınların haklarını tam olarak bilmediklerini belirterek, "Biz kadınlar yalnız ve çaresiz değiliz. Şiddete katlanmak zorunda hiç değiliz. 6284 sayılı yasa kapsamında delil ve belge aranmaksızın şiddet uygulayan kişiye karşı evden uzaklaştırma, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engelleme, evinize ve diğer adreslerinize yaklaşmasını engelleme, şiddet uygulayan kişinin silahına el koydurma, tedbir nafakası talep etme, geçici maddi yardım talep etme, geçici sağlık sigortasına başvurma, müşterek konuta şerh koydurma gibi bazı önlemler alabilirsiniz. Bunları yapmak için boşanma davası açmanıza gerek yok" dedi.