Stembio üniversitelerle iş birliği ile hücresel tedavi konusundaki araştırma ve uygulamalarını KKTC’ye taşıdı

Birçok hastalıkta umut taşıyan kök hücre araştırma ve uygulamaları KKTC’de ilk kez uygulandı. Türkiye’nin yeni nesil biyoteknoloji merkezi Stembio ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi iş birliğinde kurulan Hücre, Doku ve Rejeneratif Uygulamalar ve Araştırma Merkezi’nde ilk hastaların uygulamaları başarıyla gerçekleştirildi.

Yayınlanma: 09:11 17-11-2022
Güncellenme: 09:11 17-11-2022
Stembio üniversitelerle iş birliği ile hücresel tedavi konusundaki araştırma ve uygulamalarını KKTC’ye taşıdı

 

Kordon kanı, hücre ve doku teknolojileri alanında faaliyet gösteren yeni nesil biyoteknoloji merkezi Stembio, üniversiteler ile iş birliği yaparak kök hücre uygulamalarını KKTC’ye taşıdı. Stembio ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi iş birliğinde KKTC’nin ilk “Hücre, Doku ve Rejeneratif Uygulamalar ve Araştırma Merkezi” kuruldu.   

 

Stembio Genel Medikal Direktörü Prof. Dr. Utku Ateş, “Üniversitelerimiz ve değerli hocalarımız ile uzun süredir yürüttüğümüz çalışmalar tamamlandı. Dünyada birçok hastalığın tedavilerine yönelik olarak yapılan klinik araştırma ve uygulamalarda başvurulan kök hücreler konusundaki deneyimimizi üniversitelerimizle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. KKTC’de ilk kez uygulama ve araştırma faaliyetleri yürütecek olan bu merkezin Kıbrıs’ta biyoteknoloji alanının ve yenilikçi sağlık teknolojilerinin gelişmesine çok önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz” diye konuştu.

 

6 hastaya hücresel uygulamalar yapıldı

Klinik uygulamaların başlatıldığı merkezde Stembio Genel Medikal Direktörü Prof. Dr. Utku Ateş, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Eray Copcu ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ve Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi hekimlerinin katılımıyla ilk doku ve hücre tedavileri gerçekleştirildi. Ortopedi, plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi, üroloji, kadın hastalıkları ve doğum ile fiziksel tıp ve rehabilitasyon branşlarında ilk etapta 6 hastaya hücresel uygulamalar gerçekleştirildi. Hücre, Doku ve Rejeneratif Uygulamalar ve Araştırma Merkezi’nde ayrıca kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı, kök hücre üretimi ve bankacılığı hizmetleri de verilecek. 

 

Kıbrıs’ta tıbbın geleceğine yatırım

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Müfit C. Yenen, “Dünyada hücresel ve moleküler düzeyde gelişen sağlık teknolojilerini ülkemize getirmek ve bu alanda yenilikçi teknolojilere öncülük etmeyi hedefliyoruz. Konvansiyonel tıbbın yetersiz kaldığı hastalıkların tedavisinde hastalarımıza etkili ve güvenilir yardımcı tedavi alternatifleri sunmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nail Bulakbaşı ise Kıbrıs’ta tıbbın geleceğine yatırım yaptıklarını ifade ederek sağlık alanındaki en güncel hücresel uygulamaları gerçekleştirmek istediklerini belirtti.

 

Tıpta kök hücre devrimi yaşanıyor

Son yıllarda artan araştırmalar sonucu kök hücre uygulamaları tıp ve biyoteknoloji dünyasında yeni bir dönem açtı. Kordon kanından elde edilen kök hücreler lenfoma, talasemi (Akdeniz anemisi), lösemi gibi kan hastalıklarının etkin tedavisinde ve kemik iliği nakli gerektiren durumlarda kullanılabiliyor. Kordon dokusundan toplanan mezenkimal kök hücreler ise eklem hasarında, yara iyileşmelerinde, yanık tedavilerinde, metabolik rahatsızlıklarda, gözde sarı benek hastalığında ve bağışıklık sistemini düzenleyici etkisinden dolayı hücre/organ nakli sonrası doku reddi gelişen durumlarda uygulanabiliyor.

 

Ayrıca rejeneratif (yenileyici) tıp olarak adlandırılan tedavi uygulamaları ile hücreler hasarlı doku ve organlara enjekte edilerek hasarlı doku ve organ fonksiyonlarının yenilenmesi sağlanabilmektedir. Kadın hastalıkları ve doğum branşında erken menapozal durumlarda görülen yumurta rezerv yetersizliği, endometriuma (dölyatağı) bağlı kusurlar ve genital estetik ihtiyacında, ürolojide ereksiyon problemleri, peyronie (peniste sertlik) hastalığı ve idrar kaçırma şikayetlerinde, plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi alanında yanık izi tedavisinde, meme rekonstrüksiyonunda ve dermatolojide yaşlanma karşıtı tedavilerde güçlü bir alternatif oluşturuluyor.

 

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: İpek Çınar - ipekcinar@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN