Su ürünleri üretimi 2021 yılında bir önceki yıla göre 1,8 artarak 799 bin 851 ton olarak gerçekleşti. Üretimin 32,8’ini avcılık yoluyla elde edilen deniz balıkları, 4,1’ini avcılık yoluyla elde edilen diğer deniz ürünleri, 4,1’ini avcılık yoluyla elde edilen iç su ürünleri ve 59’unu yetiştiricilik ürünleri oluşturdu.
Su ürünleri avcılığı 2021 yılında 9,9 azaldı
Avcılık yoluyla yapılan toplam üretim 328 bin 165 ton olurken, yetiştiricilik üretimi 471 bin 686 ton olarak gerçekleşti. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre 10,9 azaldı, iç su ürünleri avcılığı 0,1 arttı.
Su ürünleri üretimi, 2012-2021
(Bin ton)
Avlanan deniz balıkları miktarı 262 bin 297 ton olarak gerçekleşti. Avlanan deniz balıklarının türlerine göre dağılımı incelendiğinde, hamsi balığı 151 bin 598 ton ile en yüksek miktarda avlanan balık oldu. Hamsi balığını 28 bin 041 ton ile çaça ve 19 bin 590 ton ile istavrit (kraça) takip etti.
En çok avlanılan deniz balıkları, 2012-2021
(Bin ton)
Yetiştiricilik 2021 yılında 11,9 arttı
Yetiştiricilik yoluyla yapılan üretimin 2021 yılında 335 bin 644 tonu denizlerde, 136 bin 042 tonu iç sularda gerçekleşti. Yetiştirilen en önemli balık türü iç sularda 135 bin 732 ton ile alabalık, denizlerde ise 155 bin 151 ton ile levrek ve 133 bin 476 ton ile çipura oldu.
En çok yetiştiriciliği yapılan balıklar, 2012-2021
(Bin ton)