Yeditepe Üniversitesi öncülüğünde hayata geçirilen Süper Palsi Projesi’yle, üniversite öğrencilerinden oluşan gönüllü bir ekip, Serebral Palsi’li (SP) bireylere ulaşıp onlarla arkadaş oluyor, sosyal yaşama katılımlarını artırıyor.
Üniversite, sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ile engelli olan bireyler ve ailelerini buluşturan proje, bugüne kadar 500 serebral palsili birey ve üniversite gönüllüsünü bir araya getirdi. 2023 yılı gönüllü başvurularını superpalsi/instagram hesabından alacak proje, bu yıl da aralarına katılacak yeni gönüllülerle büyümeye devam edecek.
Engelliler Günü ve projeye ilişkin bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı ve aynı zamanda Gelişim ve Engelliler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Feryal Subaşı, Serebral Palsi (SP) tanısı almış gençlerin ve çocukların dış faktör şeklinde ifade edilebilecek zorluklarla çok sık karşılaştığını belirterek, şu ifadelere yer verdi:
“Süper Palsi, serebral palsili bireylere kendi yaşadıkları ortamlarda engeli olmayan gençlerle birlikte güzel ve verimli vakit geçirme imkânı sağlayan, üniversite öğrencileri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve alanda çalışan profesyonellerin desteğini alarak çözüm üretme fikri ile hayata geçirilmiş bir sosyal sorumluluk projesidir. Diğer yandan; Süper Palsi projesi süreçleri tanımlanmış, tanıtımları ve eğitim programları standardize edilmiş ve süreç takibi bulunan, patenti alınmış, bu alanda yapılmış ilk projedir.”
“KÜÇÜK YAŞLARDA TANIŞMALILAR”
Engeli olan bireylerin yaşadıkları sorunların çözümü için toplumdaki bireylere çok küçük yaşlardan itibaren farkındalık kazandırmak gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Subaşı, “Farkındalık kazandırmaya yönelik çalışmalar toplumun her kesimine kitle iletişim araçları yoluyla duyurulmalı. Yapılan tüm çalışmaların insan hakları temelli yaklaşımlarla ele alındığı her fırsatta belirtilmeli” dedi.
ÖĞRENCİLERLE BİRLİKTE SOSYAL AKTİVİTELERE KATILIYORLAR
Yeditepe Üniversitesi Engeli Olan Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Fzt. R. Benan Özkol da, Süper Palsi projesinin, 2018 yılında Yeditepe Üniversitesi’nin desteği ile başladığını belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Proje fikrinin hemen ardından üniversitemiz öğrencilerinden oluşan ‘Süper Ekip’ kuruldu. Projeyi hayata geçirmemizdeki asıl amaç engele sahip olmanın arkadaş olmaya engel olmadığını herkesin deneyimlemesini sağlamaktı. Böylece SP’li bireyler ile üniversite gönüllülerini bir araya getirerek birlikte sosyal aktivitelere katılımlarını sağlamak istedim ve başta üniversiteler olmak üzere toplumda Serebral Palsi farkındalığını arttırmayı amaçladım.”
PROJE 500 KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDU
“Süper Palsi projesi Yeditepe Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, SERÇEV Derneği ve Trakya Üniversitesi yürütücülüğünde 2018-2022 yıllarında yaklaşık 500 serebral palsili bireyin ve üniversite gönüllüsünün hayatına dokunduğunu belirten Benan Özkol, “Onların arkadaş olmalarına olanak sağladı. Toplumda farkındalık yaratan proje, SP’li bireylerin toplum yaşamına katılımı için de önemli kazanımlar sağladı. 2022-2023 dönemi için gönüllü başvurularını superpalsi/instagram adresinden şu anda alıyoruz. Süper anılar biriktirmek isteyen tüm üniversite öğrencilerine bölüm fark etmeksizin projeye katılmalarını tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.
“BOL BOL GÜLÜP EĞLENİYORUZ”
Demircan Deniz ise , projede gönüllü öğrencilerle bir araya gelen SP’li bir bireyler arasında yer alıyor. Proje sayesinde çeşitli hobileri olan birçok arkadaşı olduğunu belirten Demircan Deniz, “Olmaya da devam edecek. Onlarla zevk aldığım her şeyi paylaşabiliyorum. Spor konuşuyoruz, planladığım işlerden bahsediyorum. Canım sıkıldığı zamanlarda arayabileceğim bir sürü arkadaşım oldu. Sosyalleştim, bunu da ablalarımın dışında başka kişilerle yaptım çok zevkli vakit geçiriyoruz ve bol bol gülüp eğleniyoruz” dedi.
Demircan’ın ablası Yersu Deniz de, Demircan’ın sosyal hayata katılım isteğinin çok fazla olduğunu belirterek “Kendi arkadaş ortamının oluşmasını çok istedik. Bu sebeple Süper Palsi’ye başvurmak istedi Demircan. Çünkü kendi yaşlarına yakın kişilerle kendi belirlediği konularda ve aktivitelerde paylaşım sağlamak ve yakınlarının korumacılığı dışında kendi alanını yaratmak istiyordu. Projeye bu nedenle başvurduk” diye konuştu.
“SEVGİYİ PAYLAŞMAK İÇİN ENGEL OLMADIĞINI ÖĞRENDİK”
Süper Palsi gönüllüsü Süreyya Asiltürk ise projeye başvurduktan sonra eğitim aldıklarını ve oryantasyondan geçtiklerini belirterek şu sözlere yer verdi:
“Sonunda süper kahramanım ile eşleştik. O kadar güzel bir süreçti ki 2021’de tekrar başvurdum ve süper kahramanım Demir ile eşleştik. Başlangıçta; serebral palsiyi yaşayarak öğrenmek, mesleğimle ilgili bir gönüllülük projesinde yer almak, keyifli vakit geçirmek gibi nedenlerle başvurduğum bu projede, süper kahramanlarımla beraber hayal ettiğimden bile güzel anılar biriktirdik. SP’li bireyler daha fazla sosyal hayata katılırken biz üniversite gönüllüleri SP’yi yaşayarak öğrendik. Demir’le bazen sohbet ettik, bazen müzik dinledik, spor bile yaptık. Birçok kazanımın yanında Süper Palsi’nin bana kattığı en güzel şey ‘sevgiyi paylaşmak için hiçbir engel olmadığını yaşayarak öğretmesi.”