Enerji kaynaklarının tükenmeye başlaması uluslararası krizlerin doğmasına sebep oldu.
Sürdürülebilir yeni ekonomi arayışlarına yönelen dünya ülkeleri döngüsel ekonomi kavramına ağırlık vermeye başladı. Bu kapsamda Yeditepe Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Döngüsel Ekonomi Konferansı dün Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul’un katılımıyla başladı.
Yeditepe Üniversitesi İnan Kıraç Konferans Salonu’nda başlayan programın ilk gününde özel ve kamu sektörlerinin döngüsel ekonomi pratikleri üzerindeki çalışmaları odağa alınırken ikinci gününde alanında uzman akademisyenlerin sunumlarına yer verilecek. Prensibinde atık üretilmemesinin odağa alındığı döngüsel ekonomi kavramında üretilirse de geri kazandırılsın fikri yatıyor. Bu kavramın ele alındığı konferansa Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Yeşim Ekinci, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, Turkcell İnsan Kaynakları Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Esmen, IKEA Mağaza Müdürü Akın Ajlan Akcabelen, UN SDSN Türkiye Koordinatörü Bahar Özay, Şişecam Çevresel Sürdürülebilirlik Müdürü Ali Efe Çağlayan, İstanbul Enerji Genel Müdürü Yüksel Yalçın, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“DOKUNABİLDİĞİMİZ HER YERDE KÜÇÜK ADIMLARLA BİLE OLSA BİR DEĞİŞİKLİK YAPABİLİRİZ”
Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Yeşim Ekinci, “Yeditepe Üniversitesi olarak sadece döngüsel ekonomi değil sürdürülebilir kalkınmanın 17 amacı için üniversitenin farklı kesimleriyle bir arada ilerlemeye çalışıyoruz. Tabi döngüsel ekonomi bunun ortasında oturuyor. Ben gıda mühendisiyim, burada hem kamudan hem sanayiden çok değerli konuklarımız da var. Biz gıdacı bakış açısını, ekonomideki akademisyenlerimiz oradaki bakış açısını ele almaya çalışıyor. İklim konularını konuşuyoruz. COP27 yeni tamamlandı, ülkeler ne yapıyor, neler yapılmakta bugün burada sizlerle beraber bahsi geçen konuları farklı açılardan değerlendiriyor olmak gerçekten çok önemli. Umarım ülkeler, üniversiteler olarak bizlerin bilimsel ışığıyla bir şeyler yapabilir hale gelir. Sürdürülebilir kalkınma amaçlarından en hoşuma giden noktalardan bir tanesi ‘her şeye önce kapınızın önünü süpürerek başlama’ durumudur. Önce Yeditepe Üniversitesi sonra bu bölge, İstanbul, Türkiye ve tüm dünyada kısacası dokunabildiğimiz her yerde küçük adımlarla bile olsa bir değişiklik yapabiliriz” dedi.
“BU KONULARDA TÜRKİYE AKTİF BİR ŞEKİLDE VAR VE DERİNLEŞİYOR”
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul ise öğrencilere döngüsel ekonomi kavramını anlatarak Türkiye’deki ekonominin geçmişte ne durumda olduğunu ve günümüzde nasıl ilerlediğini aktardı. Döngüsel ekonomiyi ülkeler bazında ele alırken belli kuralların olduğuna değinen Dr. Hasan Yurdakul, konuyla ilgili şöyle konuştu:
“Türkiye’nin büyüme modelinde çevresel hassasiyet, toplumsal dönüşüm, değişim ve huzurun korunmasında sürdürülebilirlik ne durumda onları ele almak gerekiyor. Bu işin mevzuat ve uluslararası anlaşmalara taraf olma durumu, yeşil ekonomi ve atık yönetimi gibi kısımları mevcut. Bu konularda Türkiye aktif bir şekilde var ve derinleşiyor. Böyle paneller, katılımcıların büyük bir çoğunluğunun öğrenciler olması bakımından çok önemli. Çünkü bu öğrenciler, dünyamızı değiştirecek ve dünyamızın sahibi olacak kişiler. Onlar, öğrenmeye, değişmeye bize kıyasla daha yakın ve yatkınlar. Hem sorumlu olacaklar hem de öğrenebiliyorlar. Dolayısıyla bu tip etkinliklerin varlığı, bilgilerin değiş tokuşunu sağlamak, anlatmak ve anlaşılmak için son derece kıymetli.”
“İLERİDE TOPLUMA AÇILARAK BU KONFERANSLARI GENİŞLETME HAYALİMİZ VAR”
Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Ayşe Sevencan da konferans ile ilgili “Bu sene döngüsel ekonomi konferans serisinin ikinci yılındayız. İkinci yılın ilk gününde kamu ve özel sektör paydaşlarımızın döngüsel ekonomi pratikleri üzerinde bir yoğunlaşmamız var. Aslında toplum için bilim noktasıyla paneli ikiye ayırdık. Yarınki programda akademik oturumlar olacak. Öğrencilerimize bugünün dünyasında döngüsel ekonomiyi, dünyada neler olduğunu, kamu sektöründe paydaşlarımızın neler yaptığını, özel sektörde bu konuya ilişkin neler yapıldığını ve kavramın sürdürülebilirlik açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmayı hedefliyoruz. Şu an üniversitede olduğumuz için daha çok öğrencilerimiz katılım sağlıyor. İleride topluma açılarak bu konferansları genişletme hayalimiz var. Döngüsel ekonomi, bugünün dünyasında bilmek zorunda olduğumuz ve işletmelerimizde ya da özel hayatımızda uygulamaya geçirmekle yükümlü olduğumuz bir konsept. Daha da önemli olacak” ifadelerini kullandı.
“DÖNGÜSEL EKONOMİYE SADECE BİR SEKTÖR DEĞİL BÜTÜN SEKTÖRLER DÂHİL”
Geçen sene döngüsel ekonomi konferansının birincisini yaptıklarını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Natalya Ketenci, “Geçen seneden sonra çok ilgi gördük. 2022’nin aralık ayında o konferansla ilgili kitap yayınlayacağız. Kitaba hazırlık sürecinde Türkiye’yle ilgili döngüsel ekonomi kitabı olmadığını fark ettik. Gerçekten literatüre katkı sağlayan bir kitap olacak. Bu sene konferansımızın ikincisine başladık. Yarın akademisyenler Türkiye ile ilgili sunum yapacak. Türkiye döngüsel ekonomide çok fazla olmasa da adım adım ilerlemeye başladı. Döngüsel ekonomiye sadece bir sektör değil bütün sektörler dâhil. Döngüsel ekonomi bugün gelen öğrenciler için çok önem arz ediyor. Bu konuyu gençlerin erkenden öğrenmesi gerekiyor çünkü bir yaştan sonra alışması çok zor. Bu eğitim ilkokuldan, anaokulundan verilmeye başlanırsa hem ülke için hem de dünya için çok daha verimli olacaktır" dedi.