TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu'nda depremden etkilenen çocuklar konuşuldu

 

TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu, bugünkü toplantısında Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerden etkilenen çocukların durumunu tartıştı.

Yayınlanma: 09:03 09-03-2023
Güncellenme: 09:03 09-03-2023
TBMM Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu'nda depremden etkilenen çocuklar konuşuldu


'Altı Yaşındaki Bir Kız Çocuğunun Evlilik Adı Altında Cinsel İstismara Maruz Bırakılması Olayının Araştırılarak Benzer Olayların Yaşanmaması ve Her Türlü Çocuk İstismarının Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu' AK Parti'li Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Komisyona; Adalet, Aile ve Sosyal Hizmetler, İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarından yetkililer katıldı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcı Sadri Şensoy, komisyon toplantısının başında sunum yaptı. Şensoy sunumunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın depremden yaptığı çalışmaları anlattı. Şensoy, depremden etkilenen illerde okulların tatil edildiğini, daha sonra bir takvimin açıklandığını ve bu takvime göre okulların açıldığını bildirdi
Şensoy, depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman'da 27 Mart'a kadar okullardaki eğitimin ertelendiğini hatırlattı. Pazartesi günü Osmaniye, Adana ve Gaziantep illerindeki okulların eğitim durumunun da Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından değerlendirileceğini söyledi.

'ÇÖZÜMLER BULMAYA ÇAIŞTIK'
Şensoy, öğrencilerin öğretimden kopmaması için birtakım çözümler bulmaya çalıştıklarını aktararak, "Çadırlarda eğitimlere başladık. Bu süreçte özel eğitim çadırları, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerimizin eğitimlerini sürdürebilmek adına çadırlar açtık ve eğitimlere başladık. Bu bölgelerde üniversite sınavlarına ve Lise Geçiş Sınavlarına hazırlanan öğrencilerimiz vardı. O bölgede kalan öğrencilerin devam mecburiyetini kaldırdık. Yine öğrencilerin 2'nci dönem konularını sınavlara dahil etmedik" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın depremden sonra yaptığı çalışmaları paylaşan Şensoy, "26 milyon civarında yeni baştan ders kitabı ve yardımcı kaynak bastık. Deprem bölgesinden 71 ile giden öğrencilerin gittikleri yerde de devam zorunluluğunun aranmamasını sağladık. 93 hastanede, sağlık problemi yaşayan öğrenciler için hastane sınıfları açtık. Çocuklarımızdan bu süreçte psikolojik olarak etkilenenlere özel eğitim çadırları açtık. Yine psikososyal destek çadırları açtık ki bu çadırlar 400'ün üzerine çıktı. Bakanlığımızın tüm birimleri ile sahadayız. Şu anda sahada 4- 5 bin civarında öğretmenimiz deprem bölgesinde" diye konuştu. 

'YIKILAN OKULLARLA EĞDEĞER ÇADIRLAR KURULACAK'
Eğitim amaçlı çadırlar açtıkça öğrenci sayısının da arttığına dikkat çeken Şensoy, "Bugün itibarıyla 1649 çadırda eğitime devam ediyoruz. Önümüzdeki hafta itibarıyla yıkılan tüm okulların eşdeğeri olan çadırlarımızı hayata geçiriyoruz. Yani bir okul yıkıldıysa ve o okulda öğrenim gören öğrenci deprem bölgesinde kaldıysa orada bir çadır açacağız ve burada bu öğrencilerimiz eğitimlerine devam edecekler. Okula devam eden öğrencilerle ilgili rakam da ancak mart sonuna doğru netleşmeye başlar" ifadelerini kullandı. 

Komisyonda, depremin ardından kimliği belirlenemeyen, ailesini kaybetmiş ve bazı çocukların cemaat yurtlarına verilmesi ile tartışmalar yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, cemaat yurtlarına verildiği iddia edilen çocuklarla ilgili Aile Bakanlığı’ndan açık bir yalanlama gelmediğini iddia etti. Komisyonda söz alan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi de depremde kaybolan çocuklara dair bir çalışmalarının olduğunu, yaptıkları çalışmadaki rakamları karşılaştırmak için Aile Bakanlığı yetkililerinden muhatap bulamadıklarını ifade etti.

Yaşanan tartışmalar üzerine söz alan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğu, deprem sonrasında bölgede bulunan ve kendini ifade edemeyen çocuklarla ilgili yapılan kimlik tespiti çalışmaları hakkında bilgi verdi. Holoğlu, "Bu kapsamda halen 15 ilimizde bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurumlarında bakım ve gözetim altındaki 51 çocukla, Sağlık Bakanlığı kurumlarında tedavi gören 162 kimliği belirlenemeyen çocuğun 137 ’si 0 -1 yaş arası olmak üzere, Hatay Sulh Ceza Mahkemesinde alınan karar doğrultusunda kimliklerinin tespiti amacıyla DNA örnekleri ve fotoğrafları alınarak kimliklendirme çalışmalarına devam edilmektedir” açıklamalarında bulundu.

'55 ÇOCUK HAKKINDA KAYIP İHBARI BULUNMAKTA'
İçişleri Bakanlığı'na gelen kayıp çocuklara yönelik verileri paylaşan Holoğlu, "8 Mart 2023 tarih itibarıyla deprem bölgesinde afet sebebiyle kaybolduğu gerekçesiyle 55 çocuk hakkında kayıp müracaatı bulunmaktadır. Bu çocuklarımızın bulunmasına yönelik çalışmalar halen devam etmektedir. Bunların 5'i yabancı uyruklu. Yani bize resmi olarak müracaatları söylüyorum ben, elimizdeki veriler bu" dedi.

'KİMLİĞİ BELİRLENEMEYEN TOPLAM 213 ÇOCUK VAR'
Kimliği belirlenemeyen çocuk sayısı ile ilgili soruya ise Holoğlu, "Bizim elimize ulaşan veriler bunlar. 51 çocuk, Sağlık Bakanlığı kurumlarında tedavi görüyor. 162 kimliği belirlenemeyen çocuk da, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı kurumlarında bulunuyor. Sayı düşer artar ama benim elimdeki bilgilere göre bu sayı 213. Bunların 137'si 0 -1 yaş arası" cevabını verdi.

 

Kaynak: DHA
Editör: Ebru Aşitan - ebruasitan@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN