ORGAN Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi, Koç Üniversitesi Hastanesi'nde açıldı.
Açılış töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Türkiye'nin bulunduğu pozisyonun ve bu konudaki yetkinliğinin, bilimsel derinliğiyle birlikte bölgeye hitap edecek olması çok kıymetli. 2020 yılındaki organ nakli konusundaki pazarın büyüklüğü 19 milyar dolar civarında. Geleceğe bakıldığında 34 milyar dolara kadar bir artış var" dedi.
Avrupa Komisyonu UFUK 2020 Programı desteğiyle yürütülen projelerden Organ Nakli İmmünoloji Araştırma Mükemmeliyet Merkezi ( TIREX), Zeytinburnu'nda bulunan Koç Üniversitesi Hastanesi'nde açıldı. Merkezin açılışında tören düzenlendi. Törene, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TIREX direktörü Dr. Caner Süsal ve Türkiye'de ilk böbrek nakli ameliyatını gerçekleştiren Prof.Dr.Mehmet Haberal'ın yanı sıra birçok doktor ve öğretim görevlisi katıldı.
AVRUPA EKSENİNDE ÖNEMSENMİŞ OLMASINI ÇOK KIYMETLİ BULUYORUM
Organ nakli ve bağışıklık bilimi anlamına gelen, immünolojinin önemine değinen TÜBİTAK Başkanı Mandal, "2020 yılındaki organ nakli konusundaki pazarın büyüklüğü 19 milyar dolar civarında. Geleceğe bakıldığında 34 milyar dolara kadar bir artış var. Dolayısıyla bu bir gerçek. Diğer taraftan, güçlüklere bakıldığında, insanlar için organ nakli bir ihtiyaç ve çözüm. İmmünoloji noktasında ise her 18 hastadan 1'i organ nakli olsa dahi, uyuşmazlık sebebiyle organ nakli gerçekleşemiyor, yeterli kalmıyor. Bu yüzden gelecekte bu alanın mükemmeliyet boyutunu, özellikle Avrupa ekseninde önemsenmiş olmasını çok kıymetli buluyorum. Türkiye'nin bulunduğu pozisyonun ve bu konudaki yetkinliğinin, bilimsel derinliğiyle birlikte bölgeye hitap edecek olması da çok kıymetli" dedi.
"EN BÜYÜK PROBLEM ORGANIN VÜCUT TARAFINDAN REDDİ"
Merkezin kapsamından bahseden TIREX Direktörü Dr. Caner Süsal, "Bu merkezin amacı organ nakli immünolojisi alanında hem hastalara üstün seviyede hizmet veren hem de bilimsel klinik araştırmalar yapan, bir mükemmeliyet merkezi oluşturmak. Aynı zamanda bölgemizde bulunan yüksek potansiyeli kullanabilmek ve bu potansiyeli Avrupa araştırma bölgesine taşıyabilmek, entegre edebilmek. Yabancı bir organı vücuda taktığımız zaman baş etmeye çalıştığımız en büyük problem organın vücut tarafından reddi oluyor. Bu reddi azaltmak için ilaçlar kullanıyoruz. Bunların da yan etkileri var, araştırıyoruz. Belki ileriye dönük araştırmaları düşünürsek, organları genetik olarak manipüle etme imkanımız olabilecek" diye konuştu.
Merkezde, organ uyuşmazlıklarıyla ilgili test, araştırma, organların işlevselliğini eski haline getirme, nakiller öncesinde hücre ölümü, bağışıklık sistemi saldırısına karşı direnç geliştirme amaçlı yeni teknik ve tedaviler, organ nakli sonrası bakım gibi konulara odaklanılacak.