Turkcell ve Ericsson, Türkiye’de ilk kez 5G Bağlantılı Otonom Mobil Robot demosunu gerçekleştirdi

Demo, Türkiye’de 5G bağlantılı Otonom Mobil Robotun (AMR) ilk endüstriyel kullanım örneği olma özelliği taşımaktadır. Demo uygulaması 5G Standalone teknolojisi kullanılarak, genel şebekede ”şebeke dilimleme teknolojisi” ile özel şebekede ise EP5G ürünü ile gerçekleştirildi. Ericsson, yerli otonom mobil robot üreticisi Milvus Robotics ve endüstriyel uygulamalar için sensör ve sensör çözümleri üreten küresel bir üretici ile yakın işbirliği içinde çalıştı.

Yayınlanma: 12:05 12-05-2022
Güncellenme: 12:06 27-06-2022
Turkcell ve Ericsson, Türkiye’de ilk kez 5G Bağlantılı Otonom Mobil Robot demosunu gerçekleştirdi

  • Demo, Türkiye’de 5G bağlantılı Otonom Mobil Robotun (AMR) ilk endüstriyel kullanım örneği olma özelliği taşımaktadır.
  • Demo uygulaması 5G Standalone teknolojisi kullanılarak, genel şebekede ”şebeke dilimleme teknolojisi” ile özel şebekede ise EP5G ürünü ile gerçekleştirildi.
  • Ericsson, yerli otonom mobil robot üreticisi Milvus Robotics ve endüstriyel uygulamalar için sensör ve sensör çözümleri üreten küresel bir üretici ile yakın işbirliği içinde çalıştı.

 

Ericsson ve Turkcell, 5G teknolojisi ile gerçekleştirdikleri ”Otonom Mobil Robot” (Autonomous Mobile Robot – AMR) demo uygulamasıyla Türkiye’deki ilk endüstriyel kullanım örneğini başarıyla ortaya koydu. Demo uygulaması; Ericsson’un Endüstri 4.0 iş ortakları, Ankara merkezli yerli otonom mobil robot üreticisi Milvus Robotics ve küresel sensör çözümleri üreticisiyle yapılan iş birliğiyle Turkcell Kartal Plaza’da kurulu 5G deneme sahasında gerçekleştirildi.

 

Demo kapsamında Milvus Robotics, kendi üretimleri olan SEIT1500 model AMR’a 5G SA bağlantı teknolojisine sahip bir endüstriyel modem entegre etti. Endüstriyel uygulamalara yönelik sensör ve sensör çözümlerinin küresel bir üreticisi olan Ericsson’un Endüstri 4.0 ortağı, rotadaki kör noktaları tespit etmek ve yapay zekanın da kullanıldığı AMR’nin çalışmasını engelleyebilecek veya yavaşlatabilecek nesneleri tespit etmek için bir güvenlik lazer alan tarayıcı sağladı.

 

Demo uygulaması 5G standalone teknolojisi kullanılarak, hem genel şebekede şebeke dilimleme teknolojisi ile hem de özel şebekede gerçekleştirildi. Ericsson Private 5G, hem LTE, hem de 5G SA teknolojisini aynı anda sağlayan tek sunuculu bir özel şebeke ürünüdür. Ağ dilimleme ise genel şebeke yatırımlarından faydalanan iletişim servis sağlayıcılarına, bağımsız 5G bağlantı hizmetinden faydalanmak isteyen kurumsal müşterileri için farklı bir seçenek olarak öne çıkıyor.

 

Demo, 5G ve özel şebekelerin Türkiye’deki endüstrilerin yoğun adette bağlı cihazlarla AMR’lerin üretim ortamında serbestçe dolaşabilmesine olanak tanıyan, önemli miktarda veriyi yapay zeka desteğiyle işleme ve yönetme becerisini de öne çıkartmaktadır. Demo uygulamasında, durma süresi ve gecikmenin endüstriyel bir sistem açısından en kritik bileşenler olduğu ve operasyonlar genelinde güvenliğin sağlanmasında çok önemli bir rol oynadığı göz önüne alındığında 5G’nin endüstriyel operasyonlar için güvenliği artıran düşük gecikme ve gerçek zamanlı veri aktarımı yetenekleri de gösterildi.

 

Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: ”Gerçekleştirdiğimiz bu demo uygulaması, gelişmekte olan dijital teknolojilerin ve akıllı endüstriyel uygulamaların hayata geçirilmesini mümkün kılan özel mobil şebeke çözümleri geliştirme yolculuğumuzda önemli bir aşama oldu. Özel mobil şebekelerin çok yakında Türkiye’nin endüstriyel iletişim altyapısının kritik bir bileşeni olacağını düşünüyoruz. Turkcell olarak Türkiye’nin dijitalleşmesindeki öncülüğümüz çerçevesinde en son teknolojileri hayata geçirmek ve Türkiye’deki işletmelerin endüstriyel dönüşüm süreçlerini hızlandıran bağlantı çözümleri geliştirmek için iş ortaklarımızla birlikte çalışmaya devam ediyoruz.”

 

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın ise şunları söyledi: ”Uzun vadeli iş ortağımız olan, birlikte araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürüttüğümüz Turkcell’i Türkiye’deki işletmelerin endüstriyel dönüşüm yolculuğuna yardımcı olarak geleceğe hazırlayacak; tüm bağlantı teknolojilerine uyumlu bir şebeke oluşturmasında desteklemeye devam edeceğiz. Sensör ve sensör çözümleri üreticisi küresel iş ortağımızın ürünlerini, AMR üreticisi Türk şirketi Milvus Robotics’in çözümleriyle birleştirdiğimiz bu demo uygulamasıyla, Turkcell’in 5G şebekesini kullanarak Endüstri 4.0 kullanım alanına yönelik en önemli örneklerden birini hayata geçirdik. Güvenli AMR geçişi demo uygulamasının başarıyla gerçekleştirilmesi, endüstriyel alanda 5G’ye hazır mobil şebekelerin önemini vurgulamakla kalmayıp, aynı zamanda ülke genelinde bir dizi akıllı fabrika uygulamasının kapısını da açmaktadır.”

Kaynak: BHA
Etiketler:
Editör: Büşra Ustaol - busraustaol@ulkedenhaberler.com.tr

Yorum Yazın (Üye olmadan da yorum yazabilirsiniz)
0 Yorumlar
Bizi Takip Edin

ÇOK OKUNANLAR

GÖZDEN KAÇMASIN