Çin rejimi tarafından “devlete olan inancı yıkmaya çalışmak” suçlamasıyla 2016 yılından bu yana tutuklu bulunan 54 yaşındaki Uygur Türkü yazar Yalkun Rozi’den 6 yıldır haber alınamıyor. Çin rejimi, Uygur Türklerine karşı sistematik bir şekilde uygulamakta olduğu soykırım politikası kültürel olarak da devam ediyor.
Uygur klasik şiir ve kültürüyle ilgili yaklaşık 15 yıldır kitaplar hazırlayan Yalkun Rozi, 2016’da kitaplarının “ayrılıkçı düşünceler içerdiği” gerekçesiyle tutuklandı. Çin rejimi tarafından tehdit olarak algılanan Rozi gözaltına alınan önemli isimlerin başında geliyor. Rozi’nin ilk tutuklananlardan olması, Çin rejiminin kendisi dışındaki milletleri tehdit olarak algıladıklarının ve tehdidi yok etmek için her yolu mubah olarak gördüklerinin bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Rozi’nin kitaplarına karşı bu tavrı, Çin rejim yönetiminin genç Uygur Türklerini kendi dil ve kültürlerinden koparmak için yapılan sistematik bir çaba olarak nitelendiriliyor. Uygur Türkçesi ile yazılan birçok kitap başta olmak üzere çoğunluğu Uygur Türkçesi ile yayım yapan neşriyatlar da yasakladı. Öte yandan Rozi gibi 400’den fazla akademisyen, yazar ve şair de gözaltına alınıyor.
Şu an ABD’de sürgünde bulunan Rozi’nin oğlu Kamaltürk Yalkun, babasının kitaplarının siyaset içermediğini, Çin rejiminin asıl amacının Uygur kimliğini insanların elinden almak olduğunu ifade etti. Rozi’nin kızı Tomarıs “Sevgili baba, bugün ÇKP’nin seni bizden ayırmasının 6’ıncı yılı. Senin için mücadele veriyoruz ve söz veriyorum, sen özgürlüğüne ve bize yeniden kavuşana kadar mücadelemize devam edeceğiz!” diyerek babasına olan özlemini ve mücadelesini dile getirdi.