Yaz okulu çocuğun sosyalleşmesine imkan sağlıyor
Çocuğun bedensel, ruhsal ve sosyal gelişiminde sosyalleşmenin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, yaz tatilinin gelmesiyle beraber başlayacak yaz okullarının çocuğun sosyalleşmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor. Özellikle pandemide çocukların arkadaşlarından uzak kaldığını hatırlatan Doğantekin, yaz döneminde bu durumun telafi edilebileceğini söyledi. Doğantekin, yaz okulu seçerken çocuğun kişisel özelliklerine ve ilgi alanlarına göre tercih yapılması gerektiğini kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, yaz okulunun çocuğun gelişimine katkılarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Çocuklar sosyalleşme konusunda da geride kaldı
Kovid pandemisi döneminden en çok etkilenenlerin çocuklar ve gençler olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, ”Bu süreçte çocuklar eve kapandı. Okullarına gidemediler, dersler online oldu. Çocuklar ders açısından çok geride kaldı. Unutmamız gerekiyor ki sadece ders konusunda değil, sosyalleşme konusunda da çok geride kaldı. Etkinlikler yapamadılar, arkadaşlarıyla görüşemediler.” dedi.
Yaz tatili telafi süreci olarak değerlendirilmeli
Yaz döneminin bu açıdan bir telafi süreci olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Seren Doğantekin, ”O nedenle yaz tatilinin ders eksiklerini kapatmalarının yanı sıra aynı zamanda sosyalleşerek ve yeni etkinlikler yaparak geçirmesi gerekiyor. Bu yönden de yaz okulu çocuklar için faydalı bir alan sağlıyor.” diye konuştu.
Yaz okulu eğlenceli yönleriyle anlatılabilir
Okul kavramının kimi çocuklarda sadece ders çalışılan bir yer olarak anlaşıldığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, ”Kimi zaman yaz okulu denince çocuğun aklına sadece ders çalışacağı bir ortam geliyor. Ancak yaz okulu, çocuklara dersin yanında spor, sanat, dans, müzik gibi faaliyet imkânları da sağlıyor. Yaz okulu çocuğa daha güzel bir şekilde anlatılırsa yani eğlenerek öğrenebileceği bir ortam olduğu söylenirse çocuklarda önyargılar ortadan kalkacaktır.” diye konuştu.
Yaz okulu nasıl seçilmeli?
Yaz okulu seçimlerinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalara da işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, ”Öncelikle çocuğun ilgisini ve ihtiyacını bilmek gerekiyor. Eğer ki çocuğun belli bir eksiği varsa, bu ders konusunda bir eksik de olabilir, çocuğun o yönden desteklenmesi gerekiyor. Matematik konusunda bir eksiği varsa yaz döneminde bu eksiğin kapatılması gerekiyor. Ama tabi unutulmaması gerekiyor ki çocuğun eğer sosyal açıdan bir eksikliği varsa, arkadaş edinmekten çekiniyorsa, çocuk daha sosyalleşebileceği gruplara katılabilir. Bu gezi veya farklı grup etkinlikleri olabilir. Bunun dışında eğer ki çocuk çok öfkeli ya da çok dürtüsel ise bu öfkesini, dürtüsünü yönetebileceği spor alanlarına, yüzme alanlarına yönlendirilebilir. Çocukta dikkat eksikliği varsa, dikkatini geliştirebileceği satranç gibi alanlara yönlendirilebilir. O yüzden çocuğun ilgisini bilmek, hangi alana ilgi duyduğunu bilmek ve ihtiyaçlarını farkında olarak yaz okulunun o yönden tercih edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.
Çocukların günleri ve haftaları planlanmalı
Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, yaklaşan yaz tatilinin daha verimli geçirilmesi için de plan yapmanın önemini vurgulayarak ”Eğer ki imkân varsa yaz okulu, çocuklar için güzel bir tavsiye olur. Ancak imkân yoksa ebeveynlerin çocukların günlerini ve haftalarını planlaması gerekir. Bu yönde günlük olarak çocukların iki saat ders çalışması, bir saat kitap okuması, olabildiğince bilgisayar başında az zaman geçirmesi sağlanmalıdır.” dedi.
Ortak etkinliklerle eğlenceli zamanlar geçirilebilir
Özellikle pandemi döneminde bilgisayar bağımlılığının ortaya çıktığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, ”Bu yaz tatilini bilgisayardan uzaklaştırarak, dışarıda arkadaşları ile etkinlik yaparak veya ebeveynleri ile vakit geçirecek şekilde programlama yapılabilir. Haftalık olarak da çocuğun ilgisini çeken farklı bir yerlere giderek, ev içerisinde yapılacak farklı etkinlikler düzenleyerek değerlendirilebilir. Ortak yapılacak programlarda hem çocuğun eksiklikleri giderilir hem de bir arada zaman geçirilerek eğlenilir.” diye konuştu.