Dünyada ve Türkiye’de çok kısa zaman önce kullanılmaya başlanan 3 boyutlu Dijital Mikroskop Cihazıyla ilgili bilgiler veren Göz Hastalıkları Uzmanı Op.
Dr. Baha Toygar, cihaz sayesinde hekimlerin katarakt ameliyatlarını önceki dönemlere göre daha kolaylıkla gerçekleştirebildiğini söyledi.
Klasik ameliyat mikroskobuyla sürekli eğilmek ve birçok ayarla oynamak zorunda kalındığını belirten Op. Dr. Toygar “Ameliyat sırasında görüntü birkaç saniye geç geldiği için tedavi süreci rahat gerçekleştirilmiyordu. Daha önceki 3 boyutlu mikroskoplarla retina tedavisi rahatça yapılabilirken kataraktınki ise hiç rahat olmuyordu” dedi
Gerçekleştirdikleri sunumla cihazı doktorlara tanıttıklarını belirten Etiler Dünya Göz Hastanesi’nde Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar, tüm göz hastalıkları dahil özellikle de katarakt tedavisinde kullanılabilecek olan ve henüz çok yeni üretildiği belirtilen 3 boyutlu Dijital Mikroskop Cihazının yaklaşık 1 aydır Türkiye’de de kullanılmaya başlandığını belirtti.
“HEM DOKTORA HEM HASTAYA KONFOR SAĞLIYOR”
Yeni üretilen bu cihazla doktorların işinin çok fazla kolaylaştığını ifade eden Op. Dr. Toygar, “Artık ameliyat yaparken eğilmek zorunda kalmıyor, bu vesileyle de postürden kaynaklanan çeşitli hastalıklardan kurtulmuş oluyoruz. Ameliyat sırasında; hastanın yatarken başını, duruşunu, anestezi aletlerini ayarlamak sıkıntılı olabiliyordu. Bu aletle mikroskop ve anestezi aletleri sayesinde doktor ve hasta açısından kolaylık sağlanıyor. Hastanın sadece düz pozisyonda yatması yeterli oluyor” diye konuştu.
“GÖZ DOKTORLARININ EĞİTİMİNE KATKI SAĞLIYOR”
3 Boyutlu Dijital Mikroskopla yapılan ameliyatların tıp fakültesi öğrencisi olan doktor adaylarının ve göz hastalıkları eğitimi yapan asistanların eğitimine sağladığı katkının da çok önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Toygar şunları söyledi:
“Farklı fakültelerde uzmanlık eğitimi alan kişiler de gelip bu ameliyatı üç boyutlu şekilde, rahatlıkla izleyebilirler. Cerrah ne yapıyorsa aynısını görebilmeleri bu sistemle mümkün. Ayrıca bu cihazla ameliyathanede kim varsa herkes üç boyutlu gözlüklerini takıyor. Cerrah ameliyatta ne yapıyorsa herkes aynı görüntüyü görebiliyor. Yani ekipteki hemşire ile teknisyenler de her şeye hâkim oluyor. Ameliyatı takip edebildikleri için sürecin içerisine katkıda bulunuyorlar. Gerekli ekran ve gözlükleri sağlarsak çok uzak bir yerdeki başka bir doktor bile eğitim amaçlı bizim ameliyatımızı seyredebilir.”
“TAKİP SİSTEMİ İLE KONTROL SAĞLAYABİLİYORUM”
Op. Dr. Toygar, “Bilgisayarımdaki Workstation ile bütün katarakt ameliyatı yapacağım hastaların görüntüleri ekranıma geliyor. Bu sayede her şeyi inceleyebiliyorum. ‘Teknisyen düzgün ölçüm yapmış mı, doğru yerden göz ölçümü alınmış mı’ bakıyorum. Lens hesaplamalarımı, istediğim gibi yapabiliyorum. Çünkü çok çeşitli lensler var. Hepsine farklı ayarlamalar yapılması gerekir. Benim girdiğim bilgilerin mikroskoba gitmesiyle de takip sistemi devreye giriyor. Nerede ne yapılması gerektiğini bu sayede görebiliyorum" ifadelerini kullandı.
“AMELİYATIN RAHAT YAPILMASI ÇOK DAHA İYİ SONUÇLAR DOĞURACAK”
Bu teknolojinin hastalar açısından da oldukça olumlu olduğunu ifade eden Op. Dr. Toygar, “Çünkü ameliyat çok rahat geçiyor. Cerrahın rahat olması, hastanın da rahat olması demektir. Ameliyatın rahat yapılması da çok daha iyi sonuçları doğuracaktır. Göz doktorların bu teknolojiyi kullanırken sıkıntı yaşayacaklarını düşünmüyorum” dedi.