Yurt dışından getirilen telefonlar, 120 gün içinde kaydedilmelidir. Kayıt için e-Devlet üzerinden başvuru yapılır ve IMEI numarası sorgulanabilir. Kayıt ücreti 2.732 TL'den 6.091 TL'ye çıkarıldı.
Yurt dışından getirilen cihazların belli bir sürede kayıt altına alınması gerekiyor. Cihaz 120 gün içinde pasaport aracılığıyla kayıt edilmezse iletişime kapatılıyor.
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor.
Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
E-devlet kapısı üzerinden işlemde bulunmasına izin verilmeyen kişiler (diplomatik belge sahipleri) Abone Kayıt Merkezlerine başvurabilir.
2023 IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarıldı. Bu ücret yıl sonuna kadar geçerli olacak.
IMEI sorgulaması e Devlet ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu işbirliğiyle gerçekleştirilebiliyor. E Devlet sistemine şifre ve T.C bilgileriyle giriş yaparak IMEI bilgisi görüntülenebilir.
IMEI sorgulamasının diğer bir yolu da telefonun 'Ayarlar' menüsü. iOS cihazlar için IMEI numara sorgulaması için Ayarlar> Genel > Hakkında seçenekleri takip edilir.
Android telefonlarda IMEI numarası ise Ayarlar> Sistem>Telefon bilgisi kısmından görüntülenebilir.
Ayrıca IMEI numarası cihazın *#06# tuşlarına basılmak suretiyle öğrenilebilmektedir.